Doen wat er toe doet

Vandaag sprak ik  met een cliënt over toegewijd handelen. Een term die uit de acceptance and commitment therapy* komt. Kort door de bocht komt het er op neer dat je bewust kiest om dingen te doen, tijd vrij te maken en acties in te zetten, die bijdragen aan dat wat voor jou belangrijk is om je goed te voelen.

Dat klinkt simpel, maar is het toch niet.  Ten eerste moet het je al duidelijk zijn wat het nu eigenlijk is dat jij belangrijk vindt.  Soms gaat dat om zaken die niet in eerste instantie bij je opkomen. Zo had ik een cliënte die er achter kwam dat zelfontwikkeling en ontplooiing van essentiële waarde was voor haar.  Maar ook dat ze daar door haar werkdruk en jonge gezin helemaal niet aan toe kwam.  Of een andere cliënt die ontdekte dat gezondheid voor hem absoluut bovenaan stond,  en toch de aandacht voor bewegen en gezond eten niet kon opbrengen omdat het leven vol sociale druk en werk ambities zat. Zijn vraag was; hoe balanceer ik tussen ambitie en gezondheid, wat is acceptabel voor mij. 

Om te ontdekken welke grote en kleine zaken voor jou van waarde zijn en er echt toe doen zijn er binnen ACT een aantal oefeningen en  opdrachten ontwikkeld die je te helpen dit naar boven te halen  Door de opdrachten en gesprek dat daarop inzoomt worden jouw waardes helder en concreet.  Je kunt dit bijvoorbeeld ook uitgesplitst op bijv. werk doen.  In dat geval kijk je naar wat er voor jou echt in werk moet zitten  er voor jou toe doen ( en bij je kwaliteiten passen) Van daaruit kun je dan verder kijken naar  hoe daarop  te acteren. Hoe je  je baan misschien meer naar je toe kunt trekken of dat je  besluit dat  je toch een andere keuze moet maken.

Mitsen en maren.

Want dan komen we bij toegewijd handelen!  Als je zicht hebt op wat er echt toe doet voor jou, hoe ga je daar dan naar handelen.  Soms zitten daar allerlei mitsen en maren in de weg die aandacht behoeven en soms is het ook een kwestie van; gewoon starten, de  mitsen en maren laten zijn wat ze zijn EN toch iets doen wat voor jou belangrijk is.  Je hoeft natuurlijk niet direct alles aan de kant te gooien om alleen maar vanuit je waardes te handelen.  Het gaat soms om het  verschuiven van de balans en focus.

Samen met de ACT coach ontwerp je een  gedragsexperiment dat bijdraagt aan wat voor jou van waarde is.  De coach helpt je om het experiment klein en behapbaar te maken en je omstandigheden zo te creëren dat het makkelijk wordt om het uit te voeren en tot een goed einde te brengen. Samen met je coach evalueer je hoe het ging. Was het makkelijk en bracht het je dichter bij je waardes? Dan kun je stappen verder zetten.  Was het lastig en lukte het maar mondjesmaat? Dan is er nog wat werk aan de winkel en zullen we terug naar de tekentafel moeten.

inspiratie modules 

Wil je alvast starten met het onderzoeken van je waardes? 

Dat kan met mijn hybride coaching module;  leef je waarde.  Daarin krijg je in 2 modules een aantal oefeningen en opdrachten aangereikt aangevuld met  1 live coachingsgesprek van 1 uur (zoom) waarin je de gemaakte opdrachten  evalueert en we een gerichte gedragsexperiment ontwerpen op jouw specifieke  situatie afgestemd. 

klik hier voor kosten en info of stuur een mail 

Hartelijke groet,

Hilde

Hilde is coach met de focus op “met energie en balans aan het werk zijn”.  Zij begeleidt bij vragen rondom persoonlijke ontwikkeling, energie-balans, stress en burn out en loopbaanvragen. 

Meer over mij vind je https://coachline.nl/ 

ACT- Acceptance and commitment therapy (Hayes, Wilson & Strosahl) staat voor de derde generatie gedragstherapie. Het is een model waarin 6 kernvaardigheden aangereikt worden om te werken aan meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven (= veerkracht). Act zorgt voor een speelse levenshouding waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven erbij mag horen.  

afbeeldingen;

  • choice point /core values; ACT   psychotherapeut/ trainer/ schrijver ; Russ Harris.

zie ook   https://psychwire.com/harris/resources

zie ook; https://act-guide.com/

Laat een reactie achter