NEE zeggen.

Geen “nee” kunnen zeggen is  een van de meest gehoorde “problemen” die ik hoor in mijn praktijk. Met als gevolg natuurlijk dat  grenzen worden overschreden (en veel te veel werk op je bordje terecht komt) en er stress ontstaat. Vervolgens geven coachees aan dat ze willen leren nee zeggen. Klinkt logisch. Toch is het niet zo eenvoudig. Onder dat “geen nee zeggen” liggen allerlei redenen waarom je geen nee zegt.

Ik noem een paar veel gehoorde voorbeelden:

  • Omdat je een teamplayer wil zijn.
  • Omdat “het” anders niet gedaan wordt.
  • Omdat je behulpzaam van aard bent
  • Omdat je er last van hebt als het niet gebeurd
  • Omdat je de klant toch niet kan laten zitten
  • Etc.

Allemaal heel begrijpelijke redenen waarom je toch steeds weer over je grens gaat. Of zijn het redenen die verbloemen dat er toch nog wat onder ligt? Dat het “geen nee zeggen” wellicht toch ook wat  (korte termijn) voordelen voor je heeft; bijvoorbeeld dat je niet in discussie hoeft met een ander, of omdat je zelf volle controle hebt als je het zelf doet of omdat “druk” zijn ook maakt dat je niet over andere dingen hoeft na te denken. Zomaar wat voorbeelden uit de praktijk.

 

Elk nadeel heb zijn voordeel

Altijd zit er een voordeel aan -ook schijnbaar negatief- gedrag; anders zou je het immers allang niet meer doen, toch?

met dank aan Johan.!

 

 

No pain, no gain

En dus kijken we vanuit verschillende invalhoeken naar dit “ geen nee zeggen”.  Op de korte termijn levert “geen nee” zeggen dus vaak een voordeel (gemak) op. Daarnaast levert het veranderen van dat gedrag op de korte termijn vaak een hoop gedoe op: bijvoorbeeld omdat je inderdaad last hebt van fouten/nalatigheid van anderen als jij het niet doet.  Door dan toch maar weer overstag te gaan, komt de ander niet in actie/ verandert de situatie niet en houd jij het bestaande patroon gaande. Met als gevolg dat je op de lange termijn steeds meer stress gaat ervaren.

Dit patroon veranderen kost moeite en gaat ongemakkelijk zijn.  De vraag is; ben je bereid dit ongemak aan te gaan? Samen met de coach onderzoek je jouw korte termijn voor- en nadelen van gedrag.  Met de blik op een toekomst met minder stress en meer…….?

More, more, more

Ja, waar zou je meer van willen?  Denk je nu eens in; stel dat het je lukt om vaker nee te zeggen ((n dit voorbeeld) en je krijgt meer rust. Wat ga jij dan doen? Waar ga je die vrij gekomen tijd/ruimte in je hoofd aan besteden?  Waar wil je meer van?

Denk je daar alvast over na?

#practicewhatyoupreach..

en ik? laatst zei ik nee tegen een fijne/goede opdrachtgever van mij. “Ja, maar” zei de opdrachtgever; er is niemand anders, jij zit het dichts bij, je collega is met vakantie, enz enz. . Zucht. ok, ok. vooruit dan maar 🙂 . Het kan verkeren.

Meer over ACT

https://www.act-opleiding.nl/acceptance-commitment

https://www.actinactie.nl/wat-is-act/

https://boekvangijs.nl/leuke-filmpjes/

 

Of op mijn site;

https://coachline.nl/?page_id=971&preview=true

Wil je alvast starten met het onderzoeken vanwaar je meer van wilt? of te wel wat voor jou van waarde is?

Dat kan met mijn hybride coaching module;  leef je waarde.  Daarin krijg je in 2 modules een aantal oefeningen en opdrachten aangereikt aangevuld met  1 live coaching gesprek van 1 uur (zoom) waarin je de gemaakte opdrachten  evalueert en  we een gerichte gedragsexperiment ontwerpen op jouw specifieke  situatie afgestemd.

Hilde is coach met de focus op “met energie en balans aan het werk zijn”.  Zij begeleidt bij vragen rondom persoonlijke ontwikkeling, energie-balans, stress en burn out en loopbaanvragen.

Meer over mij vind je hier

ACT- Acceptance and commitment therapy (Hayes, Wilson & Strosahl) staat voor de nieuwe generatie gedragstherapie. Het is een model waarin 6 kernvaardigheden aangereikt worden om te werken aan meer psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je beter omgaan met de grillen van het leven (= veerkracht). Act zorgt voor een speelse levenshouding waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven erbij mag horen.

Laat een reactie achter