Down and out!

Terwijl ik in de behandelstoel van de eerste hulp lag wist ik dat er iets moest veranderen. Dit kon zo niet langer. Ik had de zoveelste keelontsteking veel te ver uit de hand laten lopen en ik bleek pfeiffer te hebben. Niet handig allemaal, en het kwam ook zo slecht uit kwa timing! (we waren met vrienden kerst aan het vieren)

Natuurlijk, er waren allemaal excuses waardoor dit kon ontstaan; ik zat in de kleine kinderen, waarvan de jongste als echt KNO kind ons al een jaar belabberd liet slapen, ik was  druk met het bewijzen dat ik best in fashion (en dat doe je 200%) kon werken, voeg er nog wat familie gedoe bij en je hebt een plaatje.  Tja, dat redt niemand, toch?

Maar dat is slechts het halve verhaal.  Die omstandigheden waren zeker niet ideaal, maar het zat ook in mijn manier van doen waardoor het mis ging. Ik heb onder ogen moeten zien dat ik toch wat minder handige karaktereigenschappen heb.  Eigenschappen die me – grappig genoeg- ook heel ver gebracht hadden. Eigenschappen bijvoorbeeld als eigenzinnigheid ( eigengereidheid/ eigenwijsheid; kies maar 😊) en gedrevenheid brachten ook flinke valkuilen met zich mee, waar ik vol instapte.

Context en persoonlijkheid

Die eigenschappen had ik al een tijdje, maar de omstandigheden waren anders geworden en het nieuwe geheel vroeg teveel van

mij. En dat is altijd het geval bij het ervaren van stevige negatieve stress; het gaat doorgaans om een cocktail van omstandigheden en eigenschappen.

Het vervelende is dat veranderingen soms zo langzaam erin sluipen. Of dat het lijkt dat de omstandigheden best prima zijn, en dat je daarom niet begrijpt waarom het dan nu toch zo mis gaat.

Het gaat om de cocktail….. 

Rust en herstel

Het vervelende van  aanhoudende uitputting/vermoeidheid (die we roofbouw noemen) is dat je vermogen om naar het mentale deel van de stress te kijken flink afneemt.

Onderzoek bij stress en burn-out laat dat ook zien; eerst is er verbetering van energie niveau (fysiek herstel, minder moe) nodig om te kunnen werken aan (mentale) oplossingen/veranderingen voor de langere termijn.  Of en hoeveel rust en herstel er nodig is, is afhankelijk van de mate van onbalans. Meer over chronische stress vind je hier.

Ons lichaam geeft signalen

stress signalen. bron: hersenstichting

Heel vaak zie ik cliënten met varianten op bovenstaand verhaal. Door verschillende oplopende omstandigheden ondervinden ze allerlei klachten die maar niet over willen gaan. En dat is zo mooi aan ons menssysteem; ons lichaam geeft signalen af om duidelijk te maken dat er onbalans is die begint te knellen. Vaak zijn er al best eerdere “mildere” signalen geweest. Vaak weten clienten best dat ze al langer “ op het randje balanceren”.  De vraag is wanneer onderken je de signalen en neem je actie. En weet; the sooner the better! Een overzicht van de meest voorkomende signalen van ons lijf vind je hier

In die stoel begreep ik dat ik vast liep, dat dat ook met mij te maken had en dat die omstandigheden het proces alleen versneld hadden.  Eigenlijk moest ik mijn lijf dankbaar zijn; alle andere waarschuwingssignalen had ik weten te omzeilen en weggeduwd. Omdat ik zo duidelijk medisch onderuitgegaan was ben ik uiteindelijk 2 maanden thuis geweest. In die maanden ben ik (fysiek) hersteld en heb ik een aantal gesprekken gevoerd met een coach; die hielp me mijn gedachten te ordenen en uit te spreken/woorden te geven aan wat mijn eigen aandeel in het geheel was. En ja ; ik heb uiteindelijk ook (deels) de omstandigheden aangepast. Maar de winst zat hem in het bewust zijn van mijn manier van doen.

 

Mijn stoelverhaal is ongeveer 25 jaar geleden, en ik heb daarna in verschillende fases nog veel moeten/mogen bijleren.  Maar dit was mijn eerste echte wake-up call. Daarna ben ik veel bewuster geweest van wat ik wel en niet doe en hoe mijn balans is.   En nog steeds balanceer ik nog wel eens aan de verkeerde kant, ook nu ik inmiddels al ruimt 16 jaar anderen help in het behouden van balans.

Ach bij de loodgieter lekt het dak ook wel eens…

 

 

Wil je meer weten over werken aan herstel bij stress?

Of wil je bewuster zijn van jouw persoonlijke valkuilen?  Mail me voor een vrijblijvende korte kennismaking.

 

Laat een reactie achter