Doe je ogen dicht en stel je voor dat je alle tijd en ruimte hebt om te bedenken wat je NU gaat doen....

Ja maar,  Ja maar.... dat is het eerste wellicht dat je denkt.

Ja maar..... ik heb geen tijd.  En ook geen ruimte in mijn hoofd.

Ja maar..... zo werkt de wereld niet.

Ja maar..... dat is een luxe die ik me niet kan veroorloven

Ja maar....

balans houden is een kunst.

-je voelt je futloos

-je ervaart te veel stress

-de werk-prive balans is helemaal weg

Het gevoel van onbalans komt vaak  door een veelheid van factoren.  Stel je  een weekschaal voor; aan de ene kant staat je draaglast (dat wat er allemaal moet) en aan de andere kant staat jouw draagkracht. ( dat wat je kan, waar je hart ligt, wat je in huis hebt, je coping stijl). Als de weegschaal teveel en te lang  hangt naar 1 kant  gaan mensen onbalans en stress ervaren.

Overhangen naar zware draaglast= stress--> risico burnout

Overhangen naar  overschot draagkracht=  stress -->risico burnin

Meestal beginnen cliënten over de draaglast die te hoog is. Natuurlijk is het verstandig om te kijken wat daar in veranderd kan worden, maar vaak  blijkt dat daar maar met mondjesmaat mogelijk te zijn (het werk moet af, de kinderen naar school etc, etc)

In een balans traject  kijken we vooral naar je draagkracht; wat doe je, hoe doe je het vanuit welke oorsprong/achtergrond.  wat zou je dar nog in kunnen aanpassen/ontwikkelen.

Vandaar uit kunnen we veel beter inspelen op het samenspel van draaglast/draagkracht.

 

 

posst its energie (2)

Ontspannen "moet"

Dat horen we overal. De boog kan niet altijd gespannen zijn, als je ook ruimte voor ontspanning inplant zul je merken dat je straks weer meer aan kunt....

Maar dan helpt het wel als je je hoofd mee kunt nemen in die ontspanning, dat je de ontspanning ook echt kunt voelen.

Vaak hoor ik van clienten dat ze tot niets komen. Ze zitten op de bank ( "rust nemen zei de huisarts" ) maar echt helpen doet het niet.  Ze piekeren en voelen zich aan einde van de dag rot daarover.

Dus hoe jij je ontspant  kan de start zijn van een balanstraject; wat werkt wel en wat werkt niet.  Die eerste stress is urgent om mee aan de slag te gaan.

Daarna kijken we verder.

wellicht kan een strandwandeling al een optie zijn.

 

Certificering

In 2012 heb ik me bij de NOBCO ( beroepsvereniging) gecertificeerd.  Deze certificatie wordt elke 5 jaar opnieuw getoetst bij herregistratie en die heb ik onlangs weer positief afgerond.

NOBCO_logo_practitioner